Evolutia Agriculturii

Istoria agriculturii a inceput in urma cu mii de ani, asta dupa ce oamenii au adunat boabe salbatice incepand cu cel putin 105.000 de ani in urma. Fermierii incepatori au inceput sa le planteze in urma cu aproximativ 11 500 de ani. Stiinta si arta cultivarii plantelor si a animalelor este reprezentata de Agricultura, care reprezinta un domeniu important in dezvoltarea civilizatiei. Agricultura de specii domesticite a creat surplus de alimentare care le-au permis oamenilor sa traiasca si sa se dezvolte in Orase. 

Animale ca: porcii, oile si bovinele au fost domesticite in urma cu peste 10.000 de ani.

Plantele au fost cultivate independent in cel putin 11 regiuni ale lumii.

Agricultura indistriala bazata pe monocultura a ajuns sa domine productia agricola, desi aproximativ 2 miliarde de oameni inca depindeau de agricultura de supravietuire. Agronomia moderna, cresterea plantelor, produsele agrochimice, cum ar fi pesticidele si ingrasamintele, precum si evolutiile tehnologice au crescut randamentele, provocand in acelasi timp daune ecologice.Cresterea selectiva si practicile moderne in crestrea animalelor au spori in mod similar productia de carne, dar au ridicat ingrijorari cu privire la bunastarea animalelor si la daunele aduse mediului inconjurator.

In ziua de astazi probleme de mediu includ contributii la incalzirea globala, epuizarea resurselor naturale ( paduri, pesti, desertificarea continua datorita incalzirii planetei)

In ultimul timp se folosesc hormonii de crestere in productia de carne industriala, organismele modificate genetic sunt utilizate pe scara larga , desi unele sunt interzise in anumite tari.

Rolul Chimiei in Agricultura

Pentru a creste productia vegetala si animala, o parte din fermieri si producatori utilizeaza ingrasaminte chimice industriale, diverse produse chimice cu rol in combaterea daunatorilor, stimularea unor procese de crestere etc.

Efectele fertilizantilor chimici pot fi inselatoare, in ciuda faptului ca pot produce cresteri cantitative mari, aceastea nu sunt calitative, lucru demonstrat foarte usor atunci cand se face o comparatie a produselor crescute in mod natural  si cele crescute cu produse chimice. Un experiment realizat pe rosii a aratat faptul ca diferenta dintre cel tratat chimic si cel tratat organic este reprezentata de o crestere a continutului de apa.

Aceste produse a caror tesuturi sunt umflate cu apa in cantitati mai mari decat cele normale nu se pot conserva pentru o perioada indelungata, intrucat sunt atacati de mucegai. De asemenea, fertilitatea solului este afectata.Ingrasamintele chimice au ca efect secundar distrugerea resturilor de humus din sol si implicit, productiile scad o data cu trecerea timpului.

Agricultura bio sau organica

Acest tip de agricultura are la baza un set de practici si tehnologii menite sa pastreze un echilibru biologic.

In acest tip de agricultura se utilizeaza ingrasaminte minerale, precum compostul, pulberea de roci vulcanice, de calcar, de nisip silicios etc, in functie de necesitatile solului, fermierul va recicla deseurile si produsele secundare de la plante si animale.

Acest tip de agricultura are diverse avantaje, ca de exemplu: intensificarea activitatii biologice, impiedicarea eroziunii solului, echilibrarea nivelului de carbon din sol etc.

Agricultura Eco

Este un concept relativ nou, ce este strans legat de cel de agricultura Bio.

Spre deosebire agricultura bio pe langa utilizarea unor practici menite sa mentina calitatea solului intr-o stare optima, agricultura ecologica incearca sa il imbunatateasca.

Astfel, se opteaza pentru diverse practici:  utilizarea culturilor intercalate pentru a imbunatati continutul de humus din sol etc.

Adesea, agricultorii nu opteaza pentru o singura forma de agricultura, ci pun in practica diverse practici, in functie de necesitati.

De cele mai multe ori, agricultorului nu ii este confortabil sa foloseasca doar practici sustenabile. Solutia nu o reprezinta stoparea definitiva a utilizarii fertilizatorilor chimici, ci folosirea acestora in mod responsabil.

Indiferent de tipul de agricultura pentru care optati, aveti nevoie de o serie de utilaje agricole , echipamente eficiente care sa va ajute in munca: tractoare, accesorii, motocultoare, motosape, motocoase de masa etc. 

Clasele alimentare includ cereale, legume, fructe, uleiuri, carne, lapte, ciuperci, oua. La nivel Mondial, în agricultură lucreaza peste o treime din lucrători, pe locul al doilea doar după sectorul serviciilor, de?i numărul lucrătorilor agricoli din ?ările dezvoltate a scăzut semnificativ de-a lungul secolelor. 

Etichete:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0
preloader