Programe de sprijin derulate de MADR

Propunerile fermierilor se regăsesc în programele de sprijin derulate de MADR  https://www.madr.ro/comunicare/7240-propunerile-fermierilor-se-regasesc-in-programele-de-sprijin-derulate-de-madr.html

În cadrul conferinței de presă de ieri, 11 ianuarie, susținută de ministrul Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu, au fost prezentate modificările ce au fost aduse proiectelor de acte normative elaborate la nivelul MADR, în urma propunerilor de la fermieri din diferite bazine legumicole importante din țară.

Astfel, pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:
Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie,   Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie.

În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp.

Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:
Castraveți 4.000 kg, față de 5.600 kg

Ardei gras/ lung 2.000 kg

Fasole păstăi 1.500 kg

Spanac 1.000 kg

Salată- 15.000 plante, față de 1.440 kg

Ceapă verde 100.000 bulbi, față de 1.000 kg

În tot procesul de implementare al programului, un rol important îl are Autoritatea Națională Fitosanitară, care prelevează probe de legume, în vederea monitorizării reziduurilor de pesticide, astfel încât pe masa consumatorilor să ajungă doar produse sigure pentru consum.

Bugetul total al programului producției de legume în spații protejate este de 225 milioane lei.

În ceea ce privește  programul de susținere a usturoiului, valoarea sprijinului de 3.000 EUR / cultură / ha / beneficiar se va acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp. Programul beneficiază de un buget total de 22,2 milioane lei.

Etichete:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0
preloader